| Affascinante poemetto gastronomico,ci fa scoprire un Eduardo allegro,solare,sconosciuto sotto questo aspetto ai piu'.Si legge l'amore per la cucina,trasmessogli dalla nonna Concetta,che pur povera,sapeva unire fantasia,semplicita'e creativita'(l'arte dell'arrangiarsi.....). Essendo molto lungo,lo dividero'in piu'parti e per facilitare la lettura,a fine pagina ci sara'un glossario. Buon appetito!
"Quacche cusarella p''accummincią: quatto fellucce 'e salame ntustato p''o friddo... na fellicciolla 'e prusutto cu tutt''o grasso- 'o grass''e prusutto nun ha fatto maie male: nun scartą 'o grasso ca se piglia collera 'o puorco- nu par''e carciuffulelle tirate 'a sott'a ll'uoglio, c''a pont''e furchetta,'a rint''o buccaccio... l'aulive ianche,dolce... l'aulive nere hann''a essere 'e Gaeta... dduie chiapparielle,ma ruie ruie... tre quatte filette d'alice salate... mezza pezzetell''e butirro 'e Massalubrense... na scurzetell''e pane r''o juorno primmo... ma nu' ncasate 'a mano c''o ppane,si no ve pass'appetito... na stracciat''e papaccelle verde rosse e gialle...
'O trattore č addeventato na vetrina pe' guardą: nun ce truov''o cucenato nč chi sąpe cuceną. Monzł,Monzł,Monzł,Monzł nun ce sta cchił!
Si cucine cumme vogl''i', io te pavo cumme vuo' tu, ma si pavo cumme vuo' tu, e nun magno cumme vogl''i', io te pavo cumme vuo' tu, ma me nn'esco e nun torno cchił. Pe'nce fa' na chiacchieriata addņ nuie simmo patrune, si nun songo maccarune nun putimmo accumencią.
Si sentimmo maccarune, 'a parola a nnuie nce abbasta pe' capģ c''a pasta č ppasta, e nun serve addimmanną."...
Glossario (fellucce:fettine;ntustato:indurito;fellicciolla: fettina;presutto:prosciutto;scartą:scartare,gettar via; carciuffulelle:carciofini;uoglio:olio;'a rint''o buccaccio:da dentro il vaso di vetro;aulive ianche:olive bianche;chiapparielle:capperetti;ma ruie ruie:ma solo due due,cioč pochi;pezzetell''e butirro:panetto di burro; scurzetell''e pane:crosta di pane;nu 'ncasate 'a mano: non esagerate;stracciat''e papaccelle:peperoni d'ogni colore conservati sott'aceto e fatti a pezzi con le mani;trattore:oste;'o cucenato:cibo ben cucinato;Monzł: da Monsieur,come gli sguatteri chiamavano,storpiandolo, il cuoco;pavo:pago;patrune:padroni;maccarune:maccheroni; addimmanną:domandare). ...
Continua...
Edited by filu' - 3/2/2011, 19:15
|