Semi al vento - Forum di incontro e discussione

"Si cucine cumme vogli''i" Eduardo

« Older   Newer »
  Share  
filu'
TOPIC_ICON4  view post Posted on 24/4/2005, 11:22 by: filu'     +1   -1




Affascinante poemetto gastronomico,ci fa scoprire un Eduardo allegro,solare,sconosciuto sotto questo aspetto ai piu'.Si legge l'amore per la cucina,trasmessogli dalla nonna Concetta,che pur povera,sapeva unire fantasia,semplicita'e creativita'(l'arte dell'arrangiarsi.....). Essendo molto lungo,lo dividero'in piu'parti e per facilitare la lettura,a fine pagina ci sara'un glossario. Buon appetito!


"Quacche cusarella p''accummincią:
quatto fellucce 'e salame ntustato p''o friddo...
na fellicciolla 'e prusutto cu tutt''o grasso-
'o grass''e prusutto nun ha fatto maie male:
nun scartą 'o grasso ca se piglia collera 'o puorco-
nu par''e carciuffulelle tirate 'a sott'a ll'uoglio,
c''a pont''e furchetta,'a rint''o buccaccio...
l'aulive ianche,dolce...
l'aulive nere hann''a essere 'e Gaeta...
dduie chiapparielle,ma ruie ruie...
tre quatte filette d'alice salate...
mezza pezzetell''e butirro 'e Massalubrense...
na scurzetell''e pane r''o juorno primmo...
ma nu' ncasate 'a mano c''o ppane,si no ve pass'appetito...
na stracciat''e papaccelle verde rosse e gialle...

'O trattore č addeventato
na vetrina pe' guardą:
nun ce truov''o cucenato
nč chi sąpe cuceną.
Monzł,Monzł,Monzł,Monzł
nun ce sta cchił!

Si cucine cumme vogl''i',
io te pavo cumme vuo' tu,
ma si pavo cumme vuo' tu,
e nun magno cumme vogl''i',
io te pavo cumme vuo' tu,
ma me nn'esco e nun torno cchił.
Pe'nce fa' na chiacchieriata
addņ nuie simmo patrune,
si nun songo maccarune
nun putimmo accumencią.

Si sentimmo maccarune,
'a parola a nnuie nce abbasta
pe' capģ c''a pasta č ppasta,
e nun serve addimmanną."...


Glossario
(fellucce:fettine;ntustato:indurito;fellicciolla: fettina;presutto:prosciutto;scartą:scartare,gettar via; carciuffulelle:carciofini;uoglio:olio;'a rint''o buccaccio:da dentro il vaso di vetro;aulive ianche:olive bianche;chiapparielle:capperetti;ma ruie ruie:ma solo due due,cioč pochi;pezzetell''e butirro:panetto di burro; scurzetell''e pane:crosta di pane;nu 'ncasate 'a mano: non esagerate;stracciat''e papaccelle:peperoni d'ogni colore conservati sott'aceto e fatti a pezzi con le mani;trattore:oste;'o cucenato:cibo ben cucinato;Monzł: da Monsieur,come gli sguatteri chiamavano,storpiandolo, il cuoco;pavo:pago;patrune:padroni;maccarune:maccheroni; addimmanną:domandare). ...

Continua...

Edited by filu' - 3/2/2011, 19:15
 
Top
4 replies since 24/4/2005, 11:22   2006 views
  Share