Semi al vento - Forum di incontro e discussione

"Si cucine cumme vogli''i" Eduardo

« Older   Newer »
  Share  
filu'
view post Posted on 26/4/2005, 15:35 by: filu'     +1   -1





...continua...


"Si se tratta de pasta longa
stelletelle,tubbettielle,
si so'zite o vermicielle:
nfacci''a pasta nun parlą.

Parlo sulo si,che saccio...
te vuo'fa'duie sturtarielle,
na linguina, 'e pperciatielle...
E mņ,voglio accumencią.

Quatte vongole 'e pertose
e nu sicchio d'acqua 'e mare:
quann''a rena se ne care
tann''e miett'a cuceną.

Aglio,uoglio e petrusino,
tutt''e ccorne ntesecate,
lengue 'e passere sculate:
cchił so' ttoste e meglio so'.

Ma si ncuocce 'o piscatore
c''o catillo d''e lupine,
'i''a meną 'e vermicielline:
cala e aģza,nun sbaglią!

'O lupino tu ll'agguste
cchił d''a vongola 'e pertosa:
'o sapore č n'ata cosa,
nun se po' paragoną.

Si vuo' fa' nu cundimento
pe' te fa' nu vermiciello
cu nu zuco 'e purpetiello,
te cunziglio cumm' 'i' 'a fa'.

Miette rint''o pignatiello
pummarole, 'a lav''e ll'uoglio,
tutt'a cruro.Nu cummoglio,
fuoco lento e lass''o sta'.

Aglie e uoglio? Int''a tiella
pepe niro,nu cuppino
d'acqua calda, petrusino
na tritata a vuluntą.

Ma si piglie 'a nzalatiera,
'o spavetto resta nfunno:
nce vo''o piatto largo e tunno
o 'a sperlonga p''a servģ.


Si t''e ffaie cu l'aulģve
e na vranch''e chiapparielle,
ddoie o tre pummarulelle
te cunzuole.....ma perņ,

'e Gaeta ll'aulģve,
e vasenicola fresca...
Si vuo' fa' sta puttanesca
io te saccio cunziglią:

aulģve e chiapparielle
ll' 'i''a meną a tiella forte,
nzieme 'a ll'aglio,llą pe' llą;
quanno se so' fatte storte

vide tutt''e chiapprielle
russe russe e spampanate...
Mņ nc''e mmine, gią schiattate,
ddoie o tre pummarulelle"...



Glossario:

stelletelle:stelline; tubbettielle:tubetti piccoli; nfacci''a pasta:se si tratta di pasta; lengue 'e passere:linguine; perciatielle:vermicelli bucati; quatte vongole 'e pertose:un po'di vongole della qualitą pił pregiata; quann''a: quando la; tann''e: allora la;uoglio e petrusino:olio e prezzemolo; ntesecate:ben tese,dritte e sode; sculate:scolate; si ncuocce:se incontri; catillo d''e lupine:secchiello delle telline, 'i' 'a meną:devi buttar gił; cala e aģza:mettili gił e tirali subito su; ll'agguste:lo gusti; zuco 'e purpetiello:sugo di polipetti; rint''o pignatiello:nel pentolino di coccio; pummarole,'a lav''e ll'uoglio:pomodori,olio in abbondanza; a cruro:a crudo,in modo che si cuociano insieme; cummoglio:coperchio; lass''o stą:lascialo stare; tiella:padella; cuppino:mestolo; nzalatiera:insalatiera; spavetto: spaghetto; 'nfunno:in fondo; vranch''e chiapparielle: manciata di capperi piccoli; te cunzuole:ti consoli,te la godi; vasenicola:basilico; spampanate:aperti; nc''e mmine:ce li butti dentro.
...continua...
buon appetito!


:bye: :bike: :cincin: :smile:

Edited by filu' - 3/2/2011, 19:16
 
Top
4 replies since 24/4/2005, 11:22   2006 views
  Share