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"Si se tratta de pasta longa stelletelle,tubbettielle, si so'zite o vermicielle: nfacci''a pasta nun parlą.
Parlo sulo si,che saccio... te vuo'fa'duie sturtarielle, na linguina, 'e pperciatielle... E mņ,voglio accumencią.
Quatte vongole 'e pertose e nu sicchio d'acqua 'e mare: quann''a rena se ne care tann''e miett'a cuceną.
Aglio,uoglio e petrusino, tutt''e ccorne ntesecate, lengue 'e passere sculate: cchił so' ttoste e meglio so'.
Ma si ncuocce 'o piscatore c''o catillo d''e lupine, 'i''a meną 'e vermicielline: cala e aģza,nun sbaglią!
'O lupino tu ll'agguste cchił d''a vongola 'e pertosa: 'o sapore č n'ata cosa, nun se po' paragoną.
Si vuo' fa' nu cundimento pe' te fa' nu vermiciello cu nu zuco 'e purpetiello, te cunziglio cumm' 'i' 'a fa'.
Miette rint''o pignatiello pummarole, 'a lav''e ll'uoglio, tutt'a cruro.Nu cummoglio, fuoco lento e lass''o sta'.
Aglie e uoglio? Int''a tiella pepe niro,nu cuppino d'acqua calda, petrusino na tritata a vuluntą.
Ma si piglie 'a nzalatiera, 'o spavetto resta nfunno: nce vo''o piatto largo e tunno o 'a sperlonga p''a servģ.
Si t''e ffaie cu l'aulģve e na vranch''e chiapparielle, ddoie o tre pummarulelle te cunzuole.....ma perņ,
'e Gaeta ll'aulģve, e vasenicola fresca... Si vuo' fa' sta puttanesca io te saccio cunziglią:
aulģve e chiapparielle ll' 'i''a meną a tiella forte, nzieme 'a ll'aglio,llą pe' llą; quanno se so' fatte storte
vide tutt''e chiapprielle russe russe e spampanate... Mņ nc''e mmine, gią schiattate, ddoie o tre pummarulelle"...
Glossario:
stelletelle:stelline; tubbettielle:tubetti piccoli; nfacci''a pasta:se si tratta di pasta; lengue 'e passere:linguine; perciatielle:vermicelli bucati; quatte vongole 'e pertose:un po'di vongole della qualitą pił pregiata; quann''a: quando la; tann''e: allora la;uoglio e petrusino:olio e prezzemolo; ntesecate:ben tese,dritte e sode; sculate:scolate; si ncuocce:se incontri; catillo d''e lupine:secchiello delle telline, 'i' 'a meną:devi buttar gił; cala e aģza:mettili gił e tirali subito su; ll'agguste:lo gusti; zuco 'e purpetiello:sugo di polipetti; rint''o pignatiello:nel pentolino di coccio; pummarole,'a lav''e ll'uoglio:pomodori,olio in abbondanza; a cruro:a crudo,in modo che si cuociano insieme; cummoglio:coperchio; lass''o stą:lascialo stare; tiella:padella; cuppino:mestolo; nzalatiera:insalatiera; spavetto: spaghetto; 'nfunno:in fondo; vranch''e chiapparielle: manciata di capperi piccoli; te cunzuole:ti consoli,te la godi; vasenicola:basilico; spampanate:aperti; nc''e mmine:ce li butti dentro. ...continua... buon appetito!
:bye: :bike: :cincin: :smile:
Edited by filu' - 3/2/2011, 19:16
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