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"Si cucine cumme vogli''i" Eduardo

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filu'
view post Posted on 16/5/2005, 14:47 by: filu'     +1   -1





...continua...


P''a linguina, 'e pummarole
hann''a essere a fiaschella;
ll''i''a schiattą cu tutt''a pella
quann''e mmiett'a cuceną.

Na cucchiar''e nzogna mpane,
'o furmaggio pecurino
d''a Sardegna, e pepe fino:
chillu nniro, 'o gghianco no!

C''o furmaggio pecurino
puņ fa' pure 'o perciatiello
lardiato, a cerasiello.
T'aggi di' cumme se fa?

Taglia 'o llardo piezzo piezzo,
mena rint''a cassarola;
niente zuco 'e pummarola,
sulo in bianco s'hann''a fa'.

Pe' nu zito 'a pummarola
fatto 'nzisto, nce abbisogna
na mmiscata d'uoglio e nzogna:
fuoco lento, nun sciuscią.

Quann''a salsa ll''e tirata,
nc''e''a rattą 'o casecavallo,
nc''e''a straccią 'a vasenicola
mmiezz''a salsa 'e pummarola,
e po' falla arrepusą.

Nu lacierto 'a genuvese
ll''i''a tirą cu 'e ccutenelle,
vino ianco, alla francese,
e nce vņnno 'e ttagliarelle.

Fuoco lento, lento assaie,
ca si 'o piezzo piglia sotto,
lass''o sta' ca quann'č cotto
siente 'o fieto pure 'a ccą.

'O rrał nun 'o tuccammo...
Nun tuccammo chistu tasto:
songo certo ca me guasto
e nce avimma ntussecą.

P''o rrał nce vo' pacienzia,
e 'a pacienzia chi t''a dą?
Si nun piglie cunferenzia
ch''e gravune, nun 'o ffa'.

Nu timpąno 'e maccarune?
Pasta frolla e bucatine,
ova toste, purpettine
e pesielle a vuluntą;

nce vo''a provola e pe' zuco
una 'e chelli sarzulelle
c''a bbutteglia e cu 'e mmurzelle.
Quann''o nfurne, t''i''a quatrą.

Se po' fa' c''o zuco 'e carne -
in francese fosse 'a glassa -
c''o furmaggio te ce spasse
siente quanta qualitą:

parmigiano, pruvulone,
l'olandese genuino,
n'apparenza 'e pecurino...
'o gruviero adda filą!

Vino bianco rint''o ruoto
cu 'e ssasicce attarallate
quann''e vvire arrusulate
sulo tanno 'e ppuņ luvą.

Ma l''e''a pognere cu ll'aco,
ncopp'e sotto, fora e dinto
ca si 'o grasso resta 'a rinto
ntorza 'a pelle e 'a fą schiattą.

Comme pure chellu ggrasso
ch'č rimasto int''o rutiello
nun se jetta, pigliatčllo,
chell'č 'o mmeglio, siente a mme:

brodo lento e c''o furmaggio
e si songo perciatelle
sciuliarielle sciuliarielle...
'A furchetta have che ffą!

... continua...


Glossario:
a fiaschella: a forma allungata; schiattą: spaccare; pella: buccia; cucchiara: cucchiaio di legno; nzogna mpane: sugna solida; gghianco: bianco; lardiato: lardellato; ccerasiello: peperoncino forte; fatto nzisto: fatto bene; na mmiscata: un misto; sciuscią: soffiare ( sul fuoco; Eduardo immagina che si cucini sui carboni); rattą 'o casecavallo: grattare il caciocavallo; arrepusą: riposare; lacierto 'a genuvese: primo taglio di manzo alla genovese; tirą cu 'e ccutenelle: tirare con le cotiche di maiale; si 'o piezzo piglia sotto: se la carne attacca al tegame; siente 'o fieto: sentirai la puzza; rrał: ragł, piatto assai difficile e lungo da preparare (non confondere con il raqł bolognese); ntussecą: avvelenare, intossicare, cunferenzia: confidenza; gravune: carboni; timpąno: timballo; quatrą: calcolare bene tutto; n'apparenza: pochissimo; ruoto: teglia; ssasicce: salsicce; attarallate: disposte a cerchio come un tarallo, una ciambella; pņgnere cu ll'aco: pungere con l'ago; ntorza 'a pelle: gonfia la pelle; rutiello: piccola teglia; nun se jetta: non si butta via; sciuliarielle sciuliarielle: scivolosi a causa del brodo.

Edited by filu' - 3/2/2011, 19:17
 
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