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Nu nemmģccolo c''a pasta? Munnezzaglia e tubbettielle, petrusino na catasta, uoglio cruro e ll'aglietello.
Nu pesiello c''o tubbetto c''o presutto e c''a cepolla; 'o furmaggio nun nce 'o metto, ca si no včne na colla.
Quatte cicere spugnate t''e pprepare 'o juorno primmo: acqua c''o bicarbonato: na puntčlla nce 'a mettimmo.
Quann''o cģcero č nturzato, tanno vo' poca cuttura: petrusino, aglio spaccato, uoglio assaie, for''e mesura.
E si 'a lasse, quann'č cotta, ncopp''a tavul''e cucina, 'a cucozza zuccarina nziem''a pasta a repusą,
cu na płnt''e cerasiello sti manfrede c''a cucozza, si č tupella vaie ncarrozza, si č vullenta ll''i''a jettą!
Si cucine cumme vogl'i'...
Nu risotto 'a milanese, chin''e burro e zaffarano, c''o furmaggio parmigiano? A Milano 'o ssanno fa'.
Stu magną c''a mericina č cchił meglio si 'o scartammo... Sissignora, nce 'o mmagnammo, ma... pe' bbona vuluntą.
S''o facessero a Milano, nuie nun simme abituate a sti pranze prelibate: nce arrangiammo c''o magną!
'O risotto all'uso nuosto se po' fa' c''a rrobb''e mare: lattarule, fasulare, ranf''e purpe, e nce hann''a sta'
siccetelle quant'a n'ogna, vungulelle e cuzzechelle, jammarielle e raustelle, e c''asprinia ll''i''a tirą.
Se po' fa' cu 'e puparuole, arrustute ncopp'e sotto: c'esce 'o zuco p''o risotto, naturale s'adda fa'.
Se po' fa' cu 'e mmulignane, cu 'e sciurill''e cucuzzielle, c''a cepolla, cu 'e pesielle... chisti ccą nun ll''i''a cuntą!
Se po' fa' pure cu ll'aglio rint''o burro arravugliato: parmigiano stagiunato e se tira a cunzummč.
E ch''e tturze 'e carcioffole zuffriute a fungetielle, c'aulģve e chiapparielle, uoglio e aglio... haie che mmagną!
E fattģlle scaurąto, all'ingrese, po' nce mine, tutt'a cruro: petrusino, russo d'uovo, ma perņ
adda essere vullente nzalatiera, riso e piatto! Ratt''o caso e quann'č fatto, mmesca e penza a strafucą.
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Glossario: nemmiccolo: lenticchia; mmunnezzaglia: resti d'ogni tipo di pasta; pesiello: pisello; presutto: prosciutto; cģcere spugnate: ceci ammollati; cucozza: zucca; tupella: tiepida; vaie ncarrozza: stai a posto; mericina: medicina (allude allo zafferano); lattarule, fasulare: frutti di mare; ranf''e purpe: tentacoli di polpo; siccetelle quant''a n'ogna: seppioline piccole quanto un'unghia; jammarielle e raustelle: gamberetti e piccole aragoste; asprinia: vino asprinio della zona di Aversa; puparuole arrustute: peperoni arrostiti sulla carbonella; c'esce 'o zuco: ne ricavi il sugo; naturale: senza altri sapori; mmulignane: melanzane; sciurill''e cucuzzielle: fiori di zucchini; arravugliato: avvolto, strascinato; tturze 'e carcioffole: cuori di carciofi; zuffriute a fungetielle: soffritti a funghetto; all'ingrese: bollito, all'inglese; caso: cacio, formaggio; strafucą: divorare.
Edited by filu' - 3/2/2011, 19:17
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